Семантико-синтаксичні особливості категорії уточнення.

Автор(и)

  • А.В. Лисенко

Ключові слова:

уточнення; уточнений компонент; уточнювальний компонент; синтаксичні зв’язки; семантико-синтаксичні особливості

Анотація

Магістерську роботу присвячено вивченню структури та семантикосинтаксичних особливостей граматичної категорії уточнення в англійській та українській мовах.
Матеріал дослідження складається уточнювальних конструкцій, дібраних методом суцільної вибірки із сучасних художніх творів, а саме романів: Дж. Гріна «В пошуках Аляски» (англійська мова – 822 приклади); С. Андрухович «Фелікс Австрія» (українська мова – 1125 приклади). Загалом було проаналізовано 1947 приклади уточнювальних конструкцій.
Граматична категорія уточнення є важливим предметом дослідження, оскільки вона відображає хід думок мовця. У роботі було проаналізовано дослідження багатьох вчених, які розглядали граматичну категорію уточнення починаючи з ХХ століття. Було проведено аналіз структури уточнювальних конструкцій. Розглядалася кількість референтів у таких конструкціях, кількість уточнювальних компонентів, позиційність уточненого та уточнювальних членів відносно один одного, а також синтаксичні зв’язки, які виникають між ними.
Було розроблено нову класифікацію уточнювальних конструкцій, яка включає у себе 5 структурних моделей: базова, паралельна, послідовна, ієрархічна та комбінована моделі, остання з яких складається з 6 підтипів Було проведено аналіз семантико-синтаксичних функцій уточнювальних конструкцій, опираючись на семантичні відношення уточненого та уточнювального компонентів, на основі чого уточнювальні конструкції було поділено на 4 моделі, а саме: конкретизуючі, узагальнюючі, порівняльні та протиставні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-19

Номер

Розділ

Спеціалізація 035.041 Германські мови та літератури (2020-2021 н.р.)