Структурно-семантичні особливості іменників на позначення косметичних засобів у німецькій та українській мовах (на матеріалі жіночих журналів).

Автор(и)

  • І.О. Штифаненко

Ключові слова:

іменник; косметичний засіб; словотвір; словоскладання;семантика

Анотація

Магістерську роботу присвячено вивченню особливостей лексичних одиниць на позначення засобів косметики та косметології на структурному та семантичному рівнях у сучасних німецькій та українській мовах. Матеріал дослідження містить німецькі та українські іменники на позначення засобів косметики косметології, дібрані методом суцільної вибірки з німецько-та україномовних жіночих журналів. Обсяг вибірки становить 593 лексичні одиниці, 282 та 311 одиниць в кожній мові відповідно.
Порівняння структурно-семантичних особливостей лексичних одиниць на позначення засобів косметики та косметології в сучасних німецькій та українській мовах дозволяє простежити за процесом їхнього розвитку, виявити і визначити основні тенденції у процесі їхнього утворення. Зроблена упропонованій роботі спроба опису способів словотворення виявила, що провідними способами утворенняіменників домену «Косметика і косметологія» виявились словоскладання у сучасній німецькій та афіксація у сучасній українській мові. Значну роль в збагаченні словникового складу цієї терміносистеми в порівнюваних мовах відіграють запозичення. Семантичний аналіз корпусу практичного матеріалу дослідження дав змогу виявити приналежність лексичних одиницьдо певних семантичних груп.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-20

Номер

Розділ

Спеціалізація 035.043 Германські мови та літератури (2020-2021 н.р.)