Правове регулювання охорони праці в харчовій промисловості.
Ключові слова:
ризикоорієнтований підхід в охороні праці; харчова промисловість; державно-правове регулювання; колективно-договірне регулювання охорони праці; виробничий травматизм; шкідливий виробничий фактор; небезпечний виробничий факторАнотація
У роботі досліджено проблематику правового регулювання охорони праці в харчовій промисловості, уточнено поняття «право на охорону праці в харчовій промисловості», «ризикоорієнтований підхід в охороні праці», конкретизовано порядок опрацювання та затвердження локальних актів з охорони праці на підприємствах харчової промисловості, проаналізовано практику застосування законодавства, яке регулює суспільно-трудові відносини з охорони праці.
Удосконалено класифікацію локальних нормативних актів про охорону праці в харчовій промисловості. Обґрунтовано необхідність запровадження ризикоорієнтованого підходу в сфері охорони праці в харчовій промисловості. Підготовлено пропозиції щодо внесення змін та доповнень до законодавства про охорону праці, у тому числі, в харчовій промисловості.